BIY

8 Ekim 2010 Cuma

Hangi Rotasyon?

Rotasyon kelimesi aslında daha çok Basketbolda kullanılır veya bizler basketbol maçlarında sık sık duymuşuzdur. Yakın zamanda bunun en güzel örneğini Dünya Şampiyonasında yaşadık. Her periyotta neredeyse farklı bir 5 ile oynayan Milli Takımımız (bu tempoya ayak uydurmak, bir sonra ki güne de hazır olmak için) güzel uyguladı bunu ve Hidayet, Ersan, Kerem dahil herkes girdi rotasyona. Bu sayede yıldızlarımızdan da maksimum verim aldık.

Rotasyon aslında takımın yıldızlarından en iyi şekilde faydalanmak ve diğer oyuncuları da yoğun maç temposunda güçlü tutmak için yapılır. Peki Schuster ne yapıyor rotasyon adı altında. Takımın yıldız oyuncularını (Ernst, Quaresma, Guti) sürekli oynatıyor, sakatlık olmadıkça. Trabzon maçında Ernst ben de artık insanım dedi ve sezonun en kötü (kapasitesine göre) oyununu oynadı. Buna rağmen yabancı sınırlamasına takılmasa yine de oyunda kalıyordu.

Ernst Beşiktaş’ın oynadığı 15 maçın tamamında ilk 11 de oynuyorsa bu nasıl rotasyondur böyle diye sorulmaz mı hiç? Quaresma 15 maçın 12’sinde 11 de 1’inde de sonradan oyuna giriyorsa (oynamadığı iki maçta sakattı) bu nasıl rotasyondur böyle diye sorulmaz mı hiç? Aynı şekilde Guti kendi hazırlık dönemini bitirdikten sonra (takıma geç katıldığından) 10 maç görev alıyorsa bu nasıl rotasyondur böyle diye sorulmaz mı hiç?

Ama soran yok. Soran olmadığı içinde Quaresma ve Guti sakat, Ernst’in de Trabzon’da ne halde olduğunu gördük. Basın ve Tv yorumcuları Beşiktaş rotasyon yapıyor diye tartışıp duruyor ama Beşiktaş Rotasyon yapmıyor.

Rotasyona giren oyuncular Bobo hariç zaten alternatifi oynadığında kimsenin sesini çıkarmayacağı oyuncular. Hakan-Cenk, Üzülmez-Köybaşı, Toraman-Zapo-Ferrari, Ekrem-Erhan, Holosko-Nihat, Hilbert-Tabata, Nobre-Bobo.

Necip’i yazmıyorum çünkü Aurelio geldikten sonra rotasyondan çıktı ne yazık ki. Artık Aurelio banko oynayacak, Guti veya Ernst sakat olmadığı müddetçe Necip kenarda bekleyecek. Sonrada rotasyon yapılıyor diye konuşulacak.

Peki Bobo’yu rotasyona soktukta iyi faydalanabildik mi ona bakalım son olarak. Oynadığımız Fenerbahçe-Trabzon karşılaşmalarında deplasmanda oynadığımız için en çok ihtiyaç duyduğumuz oyuncu Bobo ama oynayan Nobre. Hiçbir zaman oynamasının bir mantığını yok ama hadi diyelim İnönü’de oynuyoruz, baskı ve yan top yapacağız o zaman mecbursan oynat, Bobo otursun. Ama deplasmandaki çok önemli derbilerde hangi mantıkla Nobre oynar Allah aşkına. Guti topu alıyor, arka taraf yayla gibi açık top atacak, Nobre, nobre nobre (bu ikilemeyi size bırakıyorum ama bu da oturdu bence) bakınıyor, bekliyor. Arkaya koşu yapacak oyuncu oynatmayacaksan o zaman Guti'ti niye oynatıyorusun?

Bu hataların acilen düzeltilmesi gerekiyor, yoksa çok iyi başlamamıza rağmen hem Avrupa’daki hem Türkiye’deki hayellerimize çok yazık olacak.